seven of nine je napisao/la:
Po meni nije problem u novcu. Ako nekome daš 4.000 to mu je u stratu malo. Ako daš 5.000 za sss, misliti će da radi bar za 7.000 jer ima firmi gdje taj posao plaćaju 7. Ako mu das 7 misliti će da vrijedi bar 9i da ustvari on mora biti direktor.
No...kad dodje do pitanja odgovrnosti, onda svi peru ruke. Kao ja sam to sve napravio, ali nisam kriv šta nije bilo efikasno. Uzmimo primjer komercijale.
Bio sam, sve sam rekao, nisam kriv što je proizvod 5lipa skuplji od konkurencije pa ga nisam plasirao, nisam kriv što nije naplaćem ugovor koji sam potpisao. Stav je:Moj posao je prodaja, ja sam prošao pol hrvatske, daj mi plaću, plati mi troškove, plati mi dnevnice...? ...Halo???
Problem je u tome što radnik nije spreman preuzeti odgovornost za rezultate svog rada, već smatra da je manulano obavljanje odredjenih radnji dovoljno da bi se zaradio novac. To stoji ako govorimo o čistoj fizikaliji, ali bilo kakav posao koji uključuje i najmanji intelektualni napor, nedaj bože timski rad...svodi se na kraju na prebacivanje odgovornsoti.
Dakle kad mi dodje osoba u komercijalu i kaže:
ja bih:
-u prosjeku oko 5-7000.
-službeni auto i da ga vozim doma
-mobiltel
-laptop
-dnevnice
-nebi tražili nove kupce nego bi preuzeli nečije
-nebi radili s manjom osnovicom plus provizija, ali bi ubrali proviziju na preuzete kupce
.... da ne navodim dalje.
Ja na to odgovorim, ok, evo vam plaća od 7000,auto, benzin, mobitel, laptop, provizija...za to morate zaraditi toliko u kvartalu. aaaaneeeee. pa nemogu ja garantirati da cu donjeti toliko love u firmu...
Znaci od mene kao poslodavca se očekuje da moram garantirati da ću imati mjesečno 20.000 kuna koliko me košta to radno mjesto, a on meni nemora garantirati da će mi donjeti ekvivalentan omjer prometa.?????????????????????????
Tko je tu lud?
Pozdrav,
iz vlastitog iskustva potpuno potvrđujem da je ova gore izjava 100% točna.
Odnosno, po ovome se vidi da pojedini radnici se slično ponašaju u HR i BiH.
Između ostalog, bilo bi dobro da posloprimci, znaju za koju poziciju konkurišu.
Primjer:
- KOMERCIJALISTA, učinkovit posao komercijaliste je sklapanje posla sa klijentom i vođene računa o isplati tog klijenta; a većina to zamijeni pa misle da je posao komerijaliste sličan poslu poštara ili nekog kurira ili pak glasnogovornika firme koju predstavlja; pa onda ako su uredno dostavljali brošure i ponude, ispričali čitavu prezentaciju koju su naučili napamet očekivaju da poslodavac bude zadovoljan i onda očekivaju platu ?!
Poslodavac od radnika koji vrši poziciju komercijaliste prvenstveno traži: uspješnu prodaju proizvoda ili usluge, a sve ostalo je sredstvo do cilja a ne cilj

savjet za posloprimce: prije prijave za bilokoji posao, prvo dobro se raspitajte šta je cilj tog posla a šta su sredstva kojim se treba služiti da bi se došlo do cilja. I ako imate dobra sredstva za ostvarivanje cilja, onda znajte da ćete usrećit poslodavca pa i sebe. U globalu dobro se informirajte o poslu na koji se prijavljujete !!!
Trenutno kod moje firme su otvorena sljedeca radna mjesta:
- web dizajner (fiksna plata + bonusi za odgovornost i napredovanje; postoji norma koju se treba zadovoljit i postoji probni rad 1mjesec koji je plaćen)
- komercijalista (plata ovisna o zadovoljenoj kvoti, + bonusi za kontinuiran učinkovit rad)
Uvijet, jednostavan: da znate za koju se poziciju prijavljujete, da imate min. sss, i da obavezno znate raditi svoj posao.
Za one koji nemaju iskustva, a imaju veoma snažnu volju za radom i predanošću navedenim poslovima neka se obavezno jave i za njih ce se naci prikladan model rada; ali samo oni koji ne odustaju na prvoj prepreci.
Dobna granica: 21 - 45 god., Također su dobrodošli oni koji su u braku i koji imaju obitelj a voljni su raditi.
Napomena: rad je prvenstveno honorarnog karaktera, a ako se pokažete uspješnim i budete sami zadovljni možete zahtijevati za stalni radni odnos na određeni ili neodređeni period. Rad je od vaše kuće ili bilokoje lokacije, ne trebate plaćat prevoz niti trošit vrijeme za prevoz.
Trebate imati internet konekciju.
Za bilokoja pitanja stojim na raspolaganju!
S poštovanjem, Dario
www.multisofting.com